top of page
  • jazyky

Jak snídají, obědvají a večeří Francouzi

Aktualizováno: 30. 12. 2020

Francie je proslulá rozličnými kulinářskými specialitami a o Francouzích se obecně tvrdí, že jsou to požitkáři, milovníci dobrého jídla a vína, což můžeme jen potvrdit. Stejně jako různé francouzské mlsky a dobroty je i francouzština rozličná a plná “ozdob”, specialit. Jak už to bývá, jazyk je ztělesněním kultury.

Jaké jsou jídelní zvyky Francouzů?

Snídaně

Oproti jiným evropským zemím bývá ve Francii zvykem snídaně pouze sladká. Pokud přebýváte nějakou dobu ve francouzské rodině třeba za účelem zdokonalit se ve francouzštině, na párky a vajíčka či sýr můžete zapomenout.

Francouzi snídají croissant s máslem a marmeládou, sladký koláč, jogurt a ovoce. K pití si můžete dát čaj a džus, ale typické je velký šálek café au lait – káva s mlékem.

Oběd

K obědu mnohdy postačí sendvič nebo křupavá francouzská bagetka se sýrem a šunkou, někteří obědvají lehký salát či těstoviny. K jídlu se často i přes poledne pije sklenka vína, což je zvykem hlavně v jižní části Francie. I když je oběd lehký, Fracouzi si na něj vyhradí dostatek času, aby si odpočinuli během namáhavého pracovního dne.

Večeře

Večeře je hlavní jídlo dne a někdy trvá třeba i 6 hodin. Mezi 18 a 20h večerní se celá rodina nebo skupina známých usadí kolem velkého stolu a začnou ritual večeře. Začíná se aperitivem, poté následuje salát. Hlavní chod bývá často masitý se zeleninovou přílohou a pečlivě se k němu vybírá víno, aby se navzájem dobře doplnili.

Po hlavním jídle následuje vždy sýr. Francouzi se vytasí min. se 3 druhy sýra-obvyklé složení je camembert nebo brie, starý sýr jako třeba comté a fromage de chévre neboli kozí sýr. Můžete si buď vybrat nebo zkusit od každého něco. K sýru se často pije opět jiný druh vína.

Všechna jídla od předkrmu až po dezert doplňuje křupavá francouzská bageta zakoupená ráno v místní rodinné pekárně.

Na sladkou tečku si Francouzi také často potrpí a to ve formě šlehačkového dortu, zmrzliny či v dnešní době velmi oblíbených makronek. K dezertu se pije černá káva bez mléka, které ani často není na stole k dispozici pro ty, kdo nejsou místní. Při zvláštních příležitostech bývá desert obohacen o sklenku šampaňského.

S jídlem se nespěchá a večeře jsou považovány za společenskou událost. Mezi jednotlivými chody mohou být až hodinové prostoje, ale nikomu to nevadí. Všichni se dobře baví a užívají si čas, který spolu mohou strávit.

Zaujalo vás, jak se ve Francii jí? Objevte ještě mnohem více, pojďte se s námi učit francouzsky a proniknout tím hlouběji do kultury této vybrané a požitkářské země.




A jaké jsou vaše zkušenosti z Francie? Podělte se s námi o vaše zážitky na facebooku >>


1 999 zobrazení
bottom of page