top of page
  • jazyky

7 tipů, jak se učit slovíčka

Důležitost slovní zásoby v angličtině nemusíme zdůrazňovat, protože je očividné, že čím více slov a výrazů známe, tím lépe se v angličtině domluvíme. Nicméně ani začátečníci nemusí být zklamaní, protože v podstatě i s portfoliem 300-500 slov se už přeci jen dá něco zvládnout, např. konverzaci v obchodě, v hotelu, tzv. small talk a podobné základní situace.


Další dobrou zprávou je, že aniž bychom se kdy učili anglicky, spoustu slovíček už vlastně známe, protože se objevují i v češtině a to hlavně v oblastech jako jsou sociální sítě (post, share, like, hate....), technologie (smartphone, call, meeting, wireless, internet...), nakupování (pay, cash, shop, restaurant, pizza...) a cestování (check-in, ticket, change, country, centre...).


Ambicí každého studenta angličtiny je samozřejmě rozšíření slovní zásoby, protože to dodává našemu jazyku úroveň a kvalitu. Naše lektorky Andrea, Bára a Rebeka na toto téma vysílaly webinář s názvem English Can Be Fun, kde se studenty sdílely nejen tipy na to, jak se v angličtině učit nová slovíčka, ale např. i na to, co dělat, když vám slovíčka v angličtině nenaskakují, když tzv. zamrznete :-). Na celý webinář i se závěrečnou hrou "What´s the word?" se můžete podívat v privátním klubu English Spot Premium, který je otevřený všem novým studentům na 1.měsíc zdarma.

Po registraci ho najdete v sekci "živě s námi"-"webináře". Pokud jste už členem, můžete použít tento přímý odkaz >>



Tady jsme pro vás z webináře vybrali 7 praktických tipů, jak se učit nová anglická slovíčka

  1. Vytvořte si memo kartičky. Na 1 stranu napište český a na druhou anglický význam slova. S kartičkami si pravidelně hrajte, obracejte je při každé volné chvilce.

  2. Používejte audio nahrávky, abyste zapojili do hry další smysl - sluch. Nahrávky si můžete vytvořit svoje nebo využít připraveného programu Anglická slovíčka do ucha. O tom, jak výuka na základě poslechu funguje, si můžete přečíst tady >>

  3. Používejte vizualizaci. Každé nové slovíčko si zkuste "načrtnout" v hlavě. Před očima si ho představte napsané. Pokud toto podpoříte i opravdovým napsáním na papír, efekt ještě znásobíte.

  4. Zkuste aplikaci Quizlet. Je to jednoduchá aplikace, kam si zadáte svá slovíčka (můžete zadávat stále nová) a formou her a krátkých cvičení se svá slovíčka učíte.

  5. Pište si deník. Ano, zní to divně, ale myslíme to vážně. Každý večer si v angličtině zapište, co jste daný den zažili. Alespoň 6-10 vět. Nejen, že si tím procvičíte slovíčka, ale trénujete tím i stavbu vět, slovosled a plynulost vaší angličtiny jako takové.

  6. Když se naučíte nové slovíčko, vyhledávejte situace, kde ho můžete aplikovat. Přemýšlejte, kdy ho říci, v jakých všech situacích ho můžete použít. Buďte zvědaví, tvůrčí. Nebojte se také ptát svého lektora.

  7. Trpte samomluvou. Mluvte si pro sebe v angličtině. Přehrávejte si, co byste během běžného dne říkali v angličtině, připravujte si monology na popis situací nebo si cvičně překládejte řeč, kterou si připravujete v češtině. Samomluva je neuvěřitelně účinná.

Napište nám, jestli vám nějaký tip pomohl anebo třeba jak se učíte nová slovíčka vy. Přejeme vám mnoho zdaru!

155 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page